Waarom Santiago Giménez komende zomer voor een recordbedrag bij Feyenoord vertrekt (2024)

Waarom Santiago Giménez komende zomer voor een recordbedrag bij Feyenoord vertrekt (1)

Yanick Vos

  • 15 mei 2024 10:02 CEST
  • 11 min leestijd
Waarom Santiago Giménez komende zomer voor een recordbedrag bij Feyenoord vertrekt (2)

Exclusief

Voor welk bedrag vertrekt Santiago Giménez na dit seizoen bij Feyenoord? Het is de vraag die al maanden centraal staat bij veel supporters van de bekerwinnaar. Bedragen van zestig tot tachtig miljoen euro gingen eerder nog rond in de wandelgangen en op social media. Data van SciSports tonen de daadwerkelijke waarde van de Mexicaan.

Zo snel als hij werd opgehemeld na een goede periode met veel doelpunten, zo snel wordt hij door sommigen afgeschreven nu hij een periode minder trefzeker is. Is Giménez nu ook plots veel minder waard nu hij een mindere periode beleeft? Nee, stelt data-analysebureau SciSports. Net zoals zijn Estimated Transfer Value (ETV) ook niet direct door het dak ging toen hij eerder dit seizoen een hattrick maakte tegen Ajax.

Artikel gaat verder onder de video

Lees ook: 'Ajax wil met Feyenoord om de tafel om transfer zomeraanwinst te bespreken'

De waardeontwikkeling bij SciSports vordert gestaag. De ETV wordt bepaald aan de hand van diverse factoren, zoals onder meer SciSkill en Potential. Het ETV-model houdt geen rekening met de hype die rondom een speler hangt. Dat wil zeggen dat een speler niet ineens tientallen miljoenen meer waard is zodra hij in een kort tijdsbestek grote indruk maakt, of dat zijn waarde niet plots met vele miljoenen daalt als de prestaties even achterblijven. Met die hype heeft Giménez wel te maken gehad; Transfermarkt.nl bepaalde zijn waarde eind vorig jaar nog op vijftig miljoen euro. Het is de vraag in hoeverre dat een realistische waarde is voor een spits uit de Eredivisie.

Ontwikkeling Giménez

Feyenoord nam Giménez in de zomer van 2022 voor een bedrag van 6 miljoen euro over van Cruz Azul. Hij ruilde een topclub uit Mexico in voor een Nederlandse topclub. Het werd door het data-analysebureau niet gezien als een grote stap vooruit. “Op basis van onze universele index hebben we in kaart weten te brengen hoe sterk iedere competitie is. Het niveau in de Eredivisie is redelijk gelijkwaardig aan dat van de Mexicaanse Liga MX. Giménez maakte wat dat betreft dus een stap zijwaarts”, aldus een woordvoerder van SciSports.

Bij zijn overstap van Cruz Azul naar Feyenoord had Giménez een ETV van 4,4 miljoen euro. Ondanks een meerjarig contract in Rotterdam, liep zijn ETV in de maanden na zijn transfer slechts heel licht omhoog. Dat kwam onder meer doordat hij verhuisde naar een gelijkwaardige competitie, maar ook doordat hij in zijn eerste maanden in De Kuip genoegen moest nemen met een rol als invaller achter eerste keus Danilo. Na een sterke start met 5 doelpunten in 4 wedstrijden, was de Mexicaans international in de 19 wedstrijden daarna slechts 1 keer trefzeker.

Waarom Santiago Giménez komende zomer voor een recordbedrag bij Feyenoord vertrekt (3)

Hype ontstaat snel

Een halfjaar na zijn komst naar Feyenoord vertegenwoordigde Giménez volgens SciSports een waarde van 8,6 miljoen euro. In de tweede helft van het seizoen 2022/23 veroverde hij een vaste basisplaats in het team van Arne Slot en raakte hij op stoom. Hij scoorde aan de lopende band en eindigde in alle competities op 23 doelpunten. Giménez werd plots gelinkt aan grote Europese topclubs, met als gevolg dat op social media en in voetbalpraatprogramma’s gesproken werd over een aanstaande toptransfer voor vele tientallen miljoenen. Toch bleef zijn ETV in de zomer van vorig jaar steken op ‘slechts’ 18 miljoen euro.

Lees ook: Terugkeer naar Eredivisie moet loopbaan Sébastien Haller uit het slop trekken

Hoe kan het dat er zo’n groot verschil zit tussen de waarde zoals bepaald door het model van SciSports, en de bedragen die in de media rondgingen? “Ons model houdt geen rekening met hype”, is de reactie van het data-analysebureau. “De ETV is een constante ontwikkeling op basis van meer dan 600.000 transfers.” Bij de uitleg wordt ook gewezen naar de SciSkill en Potential van Giménez. “Er zat een kleine ontwikkeling in zijn SciSkill en zijn Potential ging omhoog naar 91. Dat is prima voor een speler in de Eredivisie, maar voor een speler die 80 miljoen euro moet opleveren is dat geen hoge potentie.”

SciSkill development

Future prediction (with uncertainty range)

  • Santiago Gimenez

De ontwikkeling van Santiago Giménez in SciSkill.

Giménez had zichzelf een jaar geleden laten zien in de Eredivisie, maar nog niet op het hoogste niveau. Dat speelt een belangrijke rol. Want pas wanneer een speler zich laat zien in de Champions League, doet dat pas écht iets met de waarde van een speler. Grote clubs die de grote bedragen gaan betalen, zitten immers niet naar de Conference League te kijken. Het zijn de diverse factoren die ervoor zorgen dat er een geleidelijke ontwikkeling plaatsvindt in de Estimated Transfer Value. Wanneer een spits veel doelpunten maakt in een relatief kleine competitie als de Eredivisie, is dat voor het ETV-model geen signaal om een stijging door te voeren in de waarde van de speler.

En juist door die doelpunten ontstaat de hype rond een speler. “Specifiek het aantal doelpunten of assists, is niet iets wat wij in het model meenemen”, zo klinkt het. Toen Giménez eerder dit seizoen een hattrick maakte tegen Ajax, werd er lovend over de Mexicaan gesproken. In de media klonken geluiden over een aanstaande recordtransfer die niet uit kon blijven. Toch ging zijn ETV bij de update die volgde nauwelijks omhoog. “Dat kan gek voelen voor mensen. Want die hype is er natuurlijk wel en daardoor betalen clubs mogelijk wel meer. Maar dat hij een hattrick maakt, wil niet zeggen dat hij ineens een veel betere speler is.”

Hoe weegt een ‘vormdip’?

Net zoals de ETV van Giménez niet hard steeg na zijn hattrick tegen Ajax, daalde zijn waarde bij SciSports niet toen hij in de eerste maanden van 2024 amper scoorde. “Er zit gedeeltelijk iets in dat bepaalde spelers op hun aantal goals gescout worden, dat is heel traditioneel. Maar als je het dan hebt over een ‘vormdip’, wordt daarover gesproken als een speler geen doelpunten maakt. Maar misschien verandert er tijdens een zogenaamde vormdip helemaal niets aan zijn manier van spelen of bijdrage aan het team. Maar drie ballen belanden dan op de paal, terwijl die eerder in de kruising vlogen.”

Het ETV-model gaat dus niet mee in de hype van een speler. Hoe dan ook werd de waarde van Giménez – na meerdere tussenstappen – aan het begin van dit jaar bepaald op 32,3 miljoen euro. Drie maanden later is die ETV iets gezakt, naar een bedrag van 30,5 miljoen euro. De lichte daling kan het gevolg zijn van de uitschakeling van Feyenoord in de Europa League en dus geen optredens meer op een hoger niveau. Mogelijk speelt het ook een rol dat hij volgens het model minder bijdraagt aan het spel van Feyenoord en hij vrijwel wekelijks vroegtijdig wordt gewisseld.

Er is een manier waardoor Giménez zijn waarde kan opkrikken. “Hij moet een stap maken naar een competitie met hogere weerstand bij een club die Champions League speelt. Alle spelers die hun prestaties doortrekken, gaan in waarde omhoog”, zo klinkt het. Een transfer lijkt een kwestie van tijd voor Giménez. Onlangs was een post op Instagram voer voor geruchten. Hij was aanwezig bij het duel tussen Tottenham Hotspur en Arsenal, twee van de vele clubs waar hij in de wandelgangen aan gelinkt wordt.

Mochten clubs van dat kaliber zich melden in Rotterdam, dan kan Giménez Feyenoord heel veel geld gaan opleveren. Het is niet ondenkbaar dat hij voor een bedrag dat boven zijn daadwerkelijke waarde ligt vertrekt uit De Kuip. “Als Real Madrid het op zijn heupen heeft en de trainer het in hem ziet zitten, kan hij wel een waarde hebben van 31 miljoen euro, maar kan de transfersom veel hoger uitvallen. Maar dat wil niet zeggen dat hij dat bedrag ook waard is. Ajax betaalt ook veel geld voor Josip Sutalo, maar is hij het waard?” De Amsterdammers betaalden minimaal 20,5 miljoen euro voor de Kroaat, die destijds een ETV had van slechts 5,9 miljoen euro.

Waarom Santiago Giménez komende zomer voor een recordbedrag bij Feyenoord vertrekt (4)

In de Eredivisie staat Giménez op 23 doelpunten dit seizoen, in de Champions League scoorde hij 2 keer. Het zijn geen cijfers waar Europese topclubs stijl van achteroverslaan. Een transfersom van zestig tot tachtig miljoen euro is in deze tijd waarin Antony Ajax honderd miljoen euro opleverde niet uitgesloten. Maar het is de vraag hoe realistisch een dergelijk bedrag is. Vanuit de Eredivisie vertrekken spelers nauwelijks voor dat soort transfersommen. Alleen Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt kregen dat voor elkaar na een krankzinnig seizoen waarin Ajax Europa verbaasde door de halve finale te bereiken van de Champions League.

De afgelopen jaren zijn er genoeg spelers uit de top van de Eredivisie vertrokken naar buitenlandse topclubs. Spelers als Cody Gakpo en Steven Bergwijn hadden zich in de Eredivisie, het Nederlands elftal en in de Champions League al lang en breed bewezen voordat ze vertrokken naar respectievelijk Liverpool en Tottenham Hotspur. Gakpo leverde PSV 42 miljoen euro op, Bergwijn ging voor 30 miljoen euro naar Londen. In dat kader zou het dan ook opvallend zijn wanneer de transfersom van Giménez vele malen hoger zou uitvallen. Zeker ook gezien het feit dat PSV Gakpo middenin het seizoen liet gaan en daarmee een grote jas uitdeed met oog op de titelkansen.

Met een transfersom van minimaal 25 miljoen euro is Orkun Kökçü de duurst verkochte Feyenoorder aller tijden. De kans is groot dat Giménez de Rotterdammers een hoger bedrag gaat opleveren. Giménez heeft een ETV van 30,5 miljoen euro, met een bereik van 38,1 miljoen euro. Dat wil zeggen dat het niet gek zou zijn als een club richting de veertig miljoen euro voor hem zou betalen. Maar een transfersom van zestig tot tachtig miljoen? Het zou niet bij de kwaliteiten van de Mexicaanse spits passen.

Lees meer over: Eredivisie, Ajax, Arsenal, Cruz Azul, Feyenoord, Liverpool, PSV, Tottenham, Cody Gakpo, Josip Sutalo, Santiago Gimenez, Steven Bergwijn

Waarom Santiago Giménez komende zomer voor een recordbedrag bij Feyenoord vertrekt (2024)

FAQs

Wat koste Gimenez Feyenoord? ›

Nieuw bod van 33 miljoen euro voor Feyenoorder Giménez - NU.nl.

Hoeveel goals heeft Santiago Gimenez Eredivisie? ›

Giménez is met veertien doelpunten de topscorer van Feyenoord in de Eredivisie.

Hoeveel heeft Gimenez gekost? ›

Volgens De Telegraaf is er met het eerste voorstel vanuit Nottingham, een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid. In eerdere berichtgeving werd gesproken over een prijskaartje van veertig miljoen euro voor de spits van de Rotterdammers. Gimenez heeft in Rotterdam nog een contract tot de zomer van 2027.

Hoeveel is Gimenez waard? ›

De nieuwe marktwaarde van de selectie van Feyenoord wordt geschat op een bedrag van 265,65 miljoen euro. Eerder was dat nog 204,73 miljoen euro.

Wat verdient Giménez bij Feyenoord? ›

Hancko maakte afgelopen zomer ook de overstap naar Feyenoord. De Slowaakse verdediger verdient jaarlijks honderd euro meer dan Gimenez: 904.900 euro.

Waarom speelt Giménez met 29? ›

Feyenoord gaat de komende dagen Giménez medisch keuren. Wanneer de Mexicaan de keuring met succes doorstaat tekent hij een contract voor vijf seizoenen in De Kuip en spelen met rugnummer 29. Daarna vliegt hij weer terug naar zijn thuisland om de laatste papieren te regelen.

Is Giménez weg bij Feyenoord? ›

Gimenez heeft bij Feyenoord nog een contract tot medio 2027. Volgens Transfermarkt vertegenwoordigt hij een waarde van 45 miljoen euro. Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Feyenoord-nieuws?

Wat verdiend Gimenez bij Feyenoord? ›

Hancko maakte afgelopen zomer ook de overstap naar Feyenoord. De Slowaakse verdediger verdient jaarlijks honderd euro meer dan Gimenez: 904.900 euro.

Hoeveel kost de club Feyenoord? ›

Ajax heeft het seizoen 2024/25 de beschikking over een begroting van maar liefst 150 miljoen euro. PSV volgt op 130 miljoen euro, terwijl de begroting van Feyenoord op 120 miljoen euro wordt geschat.

Hoeveel kost het team van Feyenoord? ›

Feyenoord hoort bij de 100 beste teams ter wereld als je kijkt naar deze ranglijst. De Rotterdammers betaalden 88 miljoen euro voor de huidige selectie, en dat is twee miljoen euro meer dan PSV.

Hoelang heeft Gimenez zijn contract getekend bij Feyenoord? ›

Santiago Tomás Giménez (Buenos Aires, 18 april 2001) is een Argentijns-Mexicaans voetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij tekende op 29 juli 2022 een vierjarig contract bij Feyenoord. Daarvoor kwam hij uit voor Cruz Azul.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5746

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.