Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Samenvatting: de Facebook-scams van 2024 en hoe je ze herkent
Facebook is nog steeds een van de meest populaire social media-apps ter wereld. Het platform is erg aantrekkelijk voor oplichters die misbruik willen maken van nietsvermoedende gebruikers. Hier zijn enkele van de meest voorkomende Facebook-scams:
- Phishing – e-mails of chatberichten om aanmeldgegevens te achterhalen.
- Romantiek – berichten waarin wordt geprobeerd een romantische interesse te wekken met als doel geld van het slachtoffer te stelen.
- Prijzen of vacatures – claims die bedoeld zijn om persoonlijke informatie of geld van het slachtoffer te verkrijgen.
- Winkelen – nagemaakte goederen verkopen onder een valse merknaam. Na betaling wordt soms ook niets geleverd.
- Quizzen en spelletjes – ontworpen om persoonlijke informatie te ontfutselen, om er vervolgens accounts mee te kraken.
- Nep vriendschapsverzoeken – bedoeld om jou schadelijke links te kunnen sturen of je op een andere manier op te lichten.
- Nep goede doelen – nep liefdadigheidsinstellingen creëren om donaties te krijgen.
Lees verder voor meer informatie over oplichting via Facebook. In het artikel hieronder geven we ook tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van Facebook-scams.
Facebook is een van de meest populaire sociale media. Elke maand loggen meer dan 2 miljard gebruikers in om bij te praten met vrienden, informatie te delen, nieuws te lezen en zelfs te winkelen.
De populariteit van Facebook maakt het platform erg aantrekkelijk voor cybercriminelen. Met zo veel actieve gebruikers hebben fraudeurs een enorme groep potentiële slachtoffers binnen handbereik. Zelfs als slechts een fractie van de fraudepogingen werkt, kan de oplichter alsnog veel geld binnenhalen.
Hoe kun jij voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting via Facebook? Het is belangrijk om eerst een beeld te hebben van de meest voorkomende oplichtingspraktijken. Vervolgens kun je stappen nemen om Facebook scams te voorkomen.
De 10 meest voorkomende Facebook-scams van 2024
Cybercriminelen op sociale media zijn erg innovatief. Ze bedenken altijd nieuwe manieren om nietsvermoedende social media-gebruikers te misleiden. Oplichters proberen meestal inloggegevens van je account, persoonlijk identificeerbare informatie of bankgegevens in handen te krijgen.
Ze proberen dit op verschillende manieren:
Hieronder vind je meer informatie over de scams via Facebook.
1. Phishing
Je kunt een phishing-bericht krijgen met de melding dat je Facebook-account gehackt is. In deze nep e-mail wordt ook gevraagd om jouw inloggegevens te valideren. Vaak krijgen gebruikers een e-maillink toegestuurd om hun Facebook-account opnieuw in te stellen. In de verdachte e-mails wordt beweerd dat deze om veiligheidsredenen is uitgeschakeld.
Dit zijn echter geen e-mails van Facebook. Het doel is altijd hetzelfde: ervoor zorgen dat mensen gevoelige informatie verstrekken aan cybercriminelen.
Afhankelijk van de informatie die je verstrekt, kunnen cybercriminelen jouw Facebook-account overnemen. Fraudeurs kunnen zich dan als jou voordoen en jouw vrienden oplichten. Ze kunnen ook toegang krijgen tot jouw bankrekening en deze leeghalen of jouw creditcard gebruiken om frauduleuze aankopen te doen.
Deze strategie is niet beperkt tot e-mail. Je kunt ook chatberichten krijgen via Facebook Messenger, WhatsApp of andere diensten.
2. Romantische fraude
Oplichters die zich voordoen als potentiële liefdespartners benaderen nietsvermoedende Facebook-gebruikers. Deze valse accounts zijn mensen van wie je nog nooit hebt gehoord. Bij datingfraude spelen oplichters in op je emoties en proberen ze jouw vertrouwen te winnen.
Chats bouwen zich in de loop van weken en maanden op voordat de oplichter zijn verhaal doet. Maar het eindigt altijd op dezelfde manier: je wordt uiteindelijk gevraagd om geld te sturen. Facebook is een van de meest populaire plekken voor online catfishing.
Een van de populairste redenen om geld te vragen is de ‘romantische reden’. De oplichters vragen je vliegtickets en visa te kopen, zodat ze je persoonlijk kunnen komen ontmoeten. Een andere populaire tactiek is zeggen dat ze hulp nodig hebben om in hun dagelijkse levensonderhoud te voorzien totdat ze zich uiteindelijk bij jou kunnen voegen.
In geen van de situaties is de liefde echt. Als je in de liefdesval trapt, eindig je met een lege bankrekening en kijk je terug op een romance die nooit echt heeft bestaan.
3. De ‘Je hebt gewonnen’-scam
Het enthousiasme over het winnen van een prijs is moeilijk te weerstaan. Het probleem is dat oplichters dit weten en dit tegen je gebruiken. Soms doen ze zich voor als beroemdheden, andere keren als grote merken die je vertrouwt. De prijs is altijd onweerstaanbaar.
Het enige wat je hoeft te doen om jouw prijs op te eisen, is privé-gegevens te delen, waaronder je bankrekeningnummer. In sommige gevallen hoef je alleen een QR-code te scannen.
Het doel is om je gevoelige gegevens zoals bank- of creditcardgegevens te ontfutselen. Zodra je dat doet, hoor je nooit meer iets van de oplichter, en je enige prijs is identiteitsdiefstal of een lege bankrekening.
4. Vacaturefraude
Een goedbetaalde baan kan moeilijk te weerstaan zijn, vooral als je er zelf niets voor hoeft te doen. Denk goed na voordat je ‘ja’ zegt tegen een onverwacht aanbod.
Als je op een dergelijk aanbod ingaat, krijg je de vraag om de gevoelige informatie te verstrekken die nodig is om aan een baan te beginnen. Denk aan je huisadres, burgerservicenummer en misschien zelfs een kopie van jouw rijbewijs of paspoort.
Helaas is dit alles wat een slimme crimineel nodig heeft om jouw identiteit te stelen. In plaats van het krijgen van een goedbetaalde baan, kom je in een puinhoop terecht.
5. Shopping scams
Bedrijven hebben tegenwoordig vaak een Facebook-pagina en promoten hun goederen en diensten regelmatig via gesponsorde berichten. Helaas profiteren cybercriminelen ook van de populariteit van Facebook Shopping, vooral met scam-advertenties.
Oplichters maken valse merkaccounts aan om namaakproducten aan te prijzen. Ze laten scam-advertenties zien zoals hieronder afgebeeld. In deze nepadvertenties staan ’te mooi om waar te zijn’-aanbiedingen. Onbekende verkopers bieden goederen aan tegen belachelijk lage prijzen, maar leveren helemaal niets. In plaats daarvan nemen ze je geld aan en verdwijnen ze.
6. Niet-bestaande goede doelen
Wanneer een ramp toeslaat, is het de menselijke natuur om te willen helpen. Voor velen betekent dit donaties doen. Oplichters weten dit, en gebruiken een crisis om snel geld te verdienen.
Ze maken valse pagina’s en zelfs accounts aan op populaire sites als GoFundMe. Vervolgens promoten ze hun ‘liefdadigheidsinstellingen’ op jouw Facebook-feed. Meestal vragen ze je om te betalen via een PayPal-rekening.
Neem de tijd om een beetje onderzoek te doen voordat je geld doneert aan een goed doel. Zo weet je zeker dat je niet doneert aan een cybercrimineel.
7. Facebook quizzen en games
Misschien heb je de onschuldig ogende quizzen wel eens voorbij zien komen op Facebook. Deze quizzen zijn zogenaamd ‘om je beter te leren kennen’ of ‘gewoon voor de lol’. Maar dit soort quizzen zijn allesbehalve onschuldig.
Ze zijn ontworpen om persoonlijke informatie te verkrijgen. Denk aan informatie die veel mensen gebruiken voor het beantwoorden van beveiligingsvragen voor hun online accounts.
Cybercriminelen maken hier misbruik van en gebruiken deze quizzen om in te breken in je Facebook-account. Van daaruit kunnen ze nog veel meer schade aanrichten.
8. Nep vriendschapsverzoek
Je krijgt een Facebook vriendschapsverzoek van iemand waarvan je zweert dat je er al vrienden mee bent. Dit is een favoriete tactiek van oplichters. Ze maken hele Facebook-accounts aan om een legitiem persoon na te bootsen. Ook kunnen Facebook-accounts gekloond worden, waardoor je denkt een connectie te maken met iemand die je echt kent, terwijl er in werkelijkheid een crimineel achter zit.
Wanneer je een nepverzoek accepteert, geef je de oplichter insider-toegang, zelfs als je jouw Facebook-account hebt afgesloten. Oplichters maken contact met jou en gebruiken jouw vertrouwen om je over te halen in hun andere oplichtingspraktijken te trappen. Ze sturen bijvoorbeeld een neplink die schadelijke software op jouw apparaat installeert.
9. Verdachte links over jou
Misschien heb je op Facebook wel eens privébericht ontvangen waarin iemand beweert een video van jou te hebben. Deze berichten komen van een van je Facebook-connecties en zeggen iets als “OMG! Ben jij dit?” of “Heb je dit al gezien?!”
In werkelijkheid is het niet je vriend die het bericht stuurde, maar een oplichter die het account van je vriend heeft gehackt. Het kan ook een gekloond account zijn die je vriend nabootst.
Het doel? Jou op de video of op een schadelijke link laten klikken. Zodra je dit doet, word je meestal omgeleid naar een website die kwaadaardige software op jouw apparaat installeert.
10. Niet bestaande coupons en kortingen
Hackers brengen aanbiedingen onder de aandacht van nietsvermoedende slachtoffers. Bijvoorbeeld met berichten over nep-apps die fantastische korting beloven. Dit gebeurt alarmerend vaak en is zeer effectief.
Helaas is de app in werkelijkheid een Trojaans paard. Wanneer de gebruiker de app op zijn telefoon of computer installeert om de coupons of kortingen te claimen, krijgt hij in feite schadelijke software. Eenmaal geïnstalleerd op je apparaat, kan de malware vele dingen doen. Het enige wat deze schadelijke software niet doet? Korting geven.
Facebook-scams voorkomen
Er zijn veel dingen die je kunt doen om jouw veiligheid op Facebook te waarborgen en te voorkomen dat je slachtoffer wordt van scams. Hieronder geven we een aantal tips.
Dingen die je kunt doen binnen Facebook
Je kunt je instellingen in Facebook aanpassen om het risico op scams te verkleinen. Met de volgende tips bescherm je jouw privacy op Facebook en geef je mensen met kwade bedoelingen geen kans:
- Zet je Facebook privacy-instellingen op slot.
- Negeer vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.
- Negeer berichten waarin wordt gevraagd om persoonlijke informatie of geld.
- Klik niet op verdachte linkjes in posts of chatberichten.
- Winkel alleen bij geverifieerde Facebook-accounts.
- Stel tweetrapsverificatie in om te voorkomen dat anderen toegang tot je Facebook-account krijgen.
- Gebruik een veilig en sterk wachtwoord.
- Controleer je login-geschiedenis regelmatig en verwijder verdachte aanmeldingen.
- Zoek regelmatig naar accounts op jouw naam.
Wil je voorkomen dat iemand jouw Facebook-account kloont en dit nepaccount op een kwaadaardige manier gebruikt? Dan is het verstandig om regelmatig op Facebook naar jouw naam te zoeken. Dit duurt slechts een minuut en is een gemakkelijke manier om dubbelgangersaccounts te identificeren en te elimineren.
Als je een nepaccount vindt, kun je dit aan Facebook melden met de functie ‘Profiel rapporteren‘.
Dingen die je buiten Facebook kunt doen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je veiligheid op Facebook en online veiligheid in het algemeen te waarborgen:
- Update het besturingssysteem van je apparaat regelmatig.
- Rapporteer verdachte mails over Facebook bij [emailprotected].
- Installeer antivirussoftware op al je apparaten.
Als je meteen bescherming tegen malware wilt, raden we Norton 360 aan. Norton is een hoog aangeschreven naam in de antiviruswereld. De overzichtelijke software is gemakkelijk te gebruiken en werkt op alle apparaten.
Bescherm jezelf met Norton 360
Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van een Facebook-scam?
Zodra je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van oplichting, moet je snel handelen om de schade te beperken. Hieronder bespreken we enkele belangrijke stappen die je moet nemen om jezelf te beschermen:
- Meld de scam aan Facebook. Je vindt de optie ‘Rapporteren’ op elke pagina, post en chatbericht.
- Verander je wachtwoord als je denkt dat je inloggegevens in handen van cybercriminelen zijn gevallen.
- Houd je rekeningen in de gaten. Door verdachte transacties vroegtijdig op te sporen, kun je grote financiële schade voorkomen.
- Zoek contact met je bank als er echt sprake is van oplichting.
- Doe aangifte of maak melding bij de politie.
Zelfs de meest voorzichtige Facebook-gebruiker kan het slachtoffer worden van een slim verzonnen Facebook-scam. Er zijn veel verschillende manieren waarop cybercriminelen jou kunnen raken, ook buiten Facebook. Ze kunnen bijvoorbeeld malware verspreiden, creditcardkosten in rekening brengen, jouw bankrekening leeghalen of jouw identiteit stelen.
Veilig blijven op Facebook: voorkom scams
Facebook is een geweldig platform om contact te onderhouden met familie en vrienden. Het is ook een handige plek om je favoriete beroemdheden, merken en nieuwsbronnen te volgen. Het sociale mediakanaal brengt helaas ook risico’s met zich mee, waaronder talloze scams via Facebook.
Om veilig te blijven terwijl je scrolt, iets leuk vindt, deelt en ergens commentaar op geeft, moet je waakzaam blijven. Zorg dat je bekend bent met de populairste vormen van oplichting op Facebook en gebruik antivirussoftware op al je apparaten.
Ook Facebook zelf is niet onschuldig. Het bedrijf erachter, Meta, verzamelt veel informatie over de gebruikers, onder andere voor marketing doeleinden. Facebook weet daardoor heel veel van jou.
Niet alleen op Facebook, maar ook op andere sociale media zien we steeds meer scams. In het artikel over Instagram-scams lees je hoe je oplichting via Instagram kunt voorkomen.
Facebook-scams: veelgestelde vragen
Heb je in ons artikel niet gevonden waar je naar op zoek bent? Heb je nog vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over Facebook-oplichting hieronder.
Hoe rapporteer ik een Facebook-scam?
Je kunt eenvoudig elke Facebook-post, -account, -pagina of -chatbericht rapporteren. Denk je dat een post, bericht of pagina niet in de haak is? Klik dan op de optie ‘Rapporteer’. Soms is deze verborgen en moet je op de drie puntjes naast een profielnaam klikken.
Volg de eventuele aanvullende aanwijzingen op en Facebook zal jouw melding van oplichting onderzoeken.
Wat zijn de meest voorkomende Facebook-scams?
Phishing e-mails en pogingen tot romances zijn twee van de meest voorkomende vormen van oplichting via Facebook. Via phishing proberen oplichters jou op een onbetrouwbare link te laten klikken. Nepromantici proberen jouw hart te veroveren en jou te overtuigen om geld naar hen te sturen. Er zijn echter nog veel meer Facebook-scams.
Wat moet je doen als je opgelicht bent op Facebook?
Dit moet je doen als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van een Facebook-scam:
- Wijzig je inloggegevens. Als je elders hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt, moet je het ook daar wijzigen.
- Meld de oplichting aan Facebook.
- Controleer je rekeningen op verdachte activiteiten. Overweeg indien nodig je krediet te bevriezen.
- Neem contact op met je bank en de politie.
Hoe herken je een fake Facebook-account?
Er zijn een aantal zaken waaraan je een fake Facebook-account kunt herkennen:
- Het profiel is recent aangemaakt.
- Het profiel heeft weinig vrienden en volgers.
- Het profiel heeft weinig foto’s en de persoon wordt niet getagd door vrienden.
- De persoon is verder niet op het internet te vinden.
In sommige nepprofielen wordt echter veel tijd gestoken. Wees op je hoede als iemand om geld of privégegevens vraagt, ook als het profiel echt lijkt. Is het een vriend of familielid die dit vraagt? Neem dan altijd buiten Facebook contact op om te zien of het geen gekloond account is.
Ronella van der Burgt
Techredacteur
Ronella houdt zich bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen
Meer artikelen uit de sectie Social Media
Wat is Omegle en hoe veilig is het?
13 november 2023
De privacyrisico’s van Likee: blijf weg van deze invasieve dienst
22 juli 2024
BeReal: het echte leven in beeld met echte risico’s
22 juli 2024